A tóról

Kedves Horgásztársak! 

Üdvözöljük Önönöket a Gyöngyöspatai Horgász Egyesület honlapján.

Engedjék meg, hogy röviden bemutatkozzunk. A víztározót még a gyöngyöspatai Béke Mg. Tsz. építtette 1965 -ben. Létesítés célja a szövetkezet öntöző telepének vízellátása volt. A termelőszövetkezetek egyesülése után a tározót 1975-től a Mátrai Egyesült Mg. Tsz. Gyöngyöspata üzemeltette. Jelenlegi tulajdonosokhoz a Termelő Szövetkezet felszámolása során került.

A horgászsport hamar felfedezte magának a tavat, hiszen már a tározó megépítése után megalakult az első horgász egyesület. Jelenleg a Gyöngyöspatai Horgász Egyesület a vízterület hasznosítója.

A víztározó hasznosítási célja a horgászsport gyakorlása, fejlesztése, népszerűsítése. Az egészséges életmódra nevelés, a szabadidő kulturált eltöltésének biztosítása. Ezen cél érdekében parkosított és pihenésre alkalmas tiszta környezetet alakított ki az egyesület. Tervszerű és kontrollált halasítás pedig lehetővé teszi az eseménydús horgászat lehetőségét.

A vízterületen kizárólag csak horgászati tevékenység folytatható, eredeti funkciója már megszűnt.

A tó vízminősége jó, ezt segíti elő a 40 km2 vízgyűjtő területről érkező táplálékban gazdag csapadék víz. A vizet a Zám és a Danka patak együttes befolyása biztosítja. A tó nem túl iszapos, de vannak, olyan részek ahol az iszap a vártnál jobban lerakódik. Nyári nagy, hosszan tartó melegben a víz minőségére ügyelni kell. A víztározó területe 15 ha, átlagos vízmélysége 2 m körül alakul. A tavat nagyrészt nyárfaerdő veszi körül.

Ponty esetében sikeres ívás nem tapasztalható, ami a tavasszal tapasztalható ingadozó vízszintre vezethető vissza, viszont, ami meglepő, az amúr szaporulat. Jelentős természetes szaporulat tapasztalható a harcsánál és kedvezően alakul a süllő állományunk szaporulata is. A keszeg állomány természetes úton kiválóan szaporodik, megfelelő táplálékot nyújtva ezzel ragadozó halainknak. Törpeharcsa kevés darabszámban, de található a tóban, visszahelyezni megfogásuk után tilos. A tóban védett halfaj nem található!

A kellemes környezetben működő víztározó, a kialakított főzőhelyek családoknak, baráti társaságoknak, a környéken élő horgászoknak jó kikapcsolódást biztosít.

Jó horgászatot és kellemes időtöltést kíván:

                                                                        Az egyesület vezetősége.